Новини


Отпразнувахме 14 февруари със събитие под наслов "Пред любовта и виното всички са покорни".

Новини >> Актуални новини
15 Feb 2021, 09:40:00
На 11 февруари имахме удоволствието да организираме събитие, посветено на 14 февруари под наслов "Пред любовта и виното всички са покорни".
Специални гости ни бяха г-жа Неда Антонова и г-н Добрин Рашков, а самото събитие се състоя в кафе-театъра на читалището.
Темата за любовта е застъпена в творчеството на писателката Неда Антонова. Книгите ѝ като „Неговата любима. Ботев и Венета – баладата на века“, „Първият след Бога. Любовта и смъртта на Васил Левски“ са само част от пресъздадените от таланта ѝ големи любовни истории на България. Трилогията "Вино", която се състои от книгите "Вино и молитви", "Вино и сафари", "Вино и чудеса", всяка от които представлява самостоятелен роман, също бяха включени тематично в дискусията, а ние с най-голямо удоволствие си ги припомнихме. Г-жа Неда Антонова ни разказа увлекателно за нейното неизчерпаемо вдъхновение. Всички останахме приятно очаровани и развълнувани от факта, че писателката работи по нов проект, който почитателите ѝ в цяла България и ние ще очакваме с огромно нетърпение.
За виното си говорихме с г-н Добрин Рашков - инженер-технолог в ЛВК "Винпром" - Търговище. Благодарение на неговото експертно познание и обяснения научихме както научни, така и любопитни факти за технологията на производство на виното, класификацията на различните вина, кои са най-популярните сортове грозде в България и какви са тенденциите във винопроизводството у нас. Научихме още, че вината от плодове, различни от познатите ни сортове грозде, набират популярност и в България. Пример беше виното от вишни, направено от продукцията на собствената вишнева градина на ЛВК "Винпром", което имахме възможност да дегустираме на място.
В края на събитието подготвихме викторина с въпроси, свързани с виното, които не затрудниха нашите гости и допринесоха за доброто настроение на всички. Всеки от присъстващите получи подаръци под формата на дипляни, книги и рекламни материали, специално изработени от нашите колеги за събитието и съдържащи информация за нашата Дигитална библиотека „Мост през вековете“, както и избрани художествени и музикални произведения от фонда на Регионална библиотека "Петър Стъпов".
В заключение, присъстващите имаха възможност да опитат от четири вида вино, предоставени от ЛВК „Винпром“ и кетъринг, който да подчертае вкуса на напитките.
Събитието премина в изключително непринудена обстановка. Надяваме се скоро да имаме нови поводи за срещи.
Благодарим на всички за чудесното събитие!

 Назад

Коментари

няма налични

Добави коментар
Facebook
Работен календар
Март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!