Новини


Национална библиотечна седмица 2017 „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие” 9 - 12 май

Новини >> Архив 2017 г.
18 May 2017, 15:29:00

Националната библиотечна седмица 2017 г. беше открита с изложба на книги, част от колекциите в сбирки „Стари книги” и „Автографи”. Посетителите имаха възможност да видят едни от най-ценните библиотечни документи: драмата „Олимпия”- най-старата книга, съхранявана в библиотеката /1815 г./; „Вечен календар” /1887 г./ ; „Кратка българска история” от Драган Цанков /1866 г./; „Въспитание на характера” /1894 г./, както и най-стария превод на български език на романа „Възкресение” от Л.Н. Толстой – притежание единствено на РБ „П. Стъпов”. В изложбата бяха включени и книги с автографи от бележити местни и национални творци – Николай Зидаров, Румен Скорчев, Николай Овчаров, Мадлен Алгафари, Алън Пийз и др.

Съвместно с Областна администрация беше подготвена виртуална разходка из старо Търговище на слайдшоу, което се излъчваше през цялата седмица в Промишлена панаирна палата на 240-ят традиционен пролетен панаир „Изложение Търговище” 2017.

На 9 май – датата станала символ на Обединена Европа, Регионална библиотека „Петър Стъпов“ отбеляза Денят на Европа с дискусионно студио, което включваше и викторина. Темата беше „Кога ще ги стигнем европейците?“. През 2017 г. честваме и 10 години от присъединяването на България към Европейския съюз.

Ученици от ПГИИ „Джон Атанасов“ представиха презентация с важни и любопитни факти за Европейския съюз, изказаха своето мнение по темата и показаха знанията си за Европа – значението й като фактор в съвременния свят, историческите събития, които не трябва да забравяме, природните забележителности. Младежите дискутираха какво е Европа за училището им, за нашия град, за България като цяло. Разказаха и за проектите по които са работили и новия, върху който работят в момента.

Занимателните въпроси от викторината предизвикаха дебати и предположения за верните отговори. Беше интересно и забавно.

На срещата присъства Весела Илиянова, ПР в Община Търговище и сътрудник на евродепутата от ЕНП - ГЕРБ д-р Андрей Ковачев. Той работи в подкрепа на развитието на града ни и региона. Г-жа Илиянова предаде неговите поздрави по повод празника и пожелания да имаме самочувствието на обединени европейци, тъй като Денят на Европа е посветен именно на мира, просперитета и обединението. И в този смисъл всички ние трябва да участваме в реализацията на идеите и политиките на обединена Европа.

На 10 и 11 май в две поредни вечери в библиотеката бяха представени художествените произведения и научните публикации на творците и научните работници от Търговищки регион за изминалата 2016 г. В първата вечер съпричастни на своите художествени творения ни направи Антония Атанасова със сборника си от разкази „Денят започва с красота”. Белетристичните си бисери ни представиха Божидар Николов - „Душата ми – антена”, Маргарита Георгиева - „Чекмедже със спомени“ и Бонка Цветкова – романа „Белязани от съдбата”. Светослава Митева ни развесели с гатанките си за малките читатели, Ирина Христова ни допусна до най-свидните си преживявания в своето детство, а именно традиционните български семейни празници, претворени в стихосбирката „Да пазим корена”, а Марина Гочева ни накара да се замислим  „За ценностите и духовността с тревога и надежда”.

На следващата вечер своите краеведски изследвания, с които са участвали в национални научни конференции в София, Добрич, Тутракан, Благоевград, Ловеч, Самоков и Полски Тръмбеш или публикувани в научни издания, представиха специалистите от Регионален исторически музей Търговище – директорът на музея Магдалена Жечева – „Боевете при Тутракан във военните записки на поручик Антон Христов от Търговище” и „Търговищки учители - първи изследователи и летописци на просветното дело в град Търговище”; уредниците - Тоня Любенова – „45-та Тутраканска корпусна артилерийска бригада - история, наименования и участие в Тутраканската операция през 1916 г.”, Светлана Аврамова – „Дейността на провинциалните православните християнски дружества на учащата се младеж, отразена на страниците на сп. „Зов” и „Документи за българската източноправославна епархия в Северна и Южна Америка и Австралия във фонда на РИМ – Търговище” и Николай Ставрев – „Възрожденският дух на града – квартал Вароша в Търговище”; директорът на Исторически музей Омуртаг - Мирослав Тошев – „Материали за занаятчиите и търговците в гр. Антоново през първата половина на ХХ в.”. Началният учител Ася Трендафилова разказа за събирателската и проучвателската си дейност по създаването на сборника за I СУ „Свети Седмочисленици” – „Искри от миналото – светлина за бъдещето”.

По традиция всяка година колективът на РБ ”Петър Стъпов” провежда детски утра „Вече сме читатели”, като кани на посещение в библиотеката първокласниците от училищата в града и ги поздравява с техния първи голям успех – че са изучили всички букви от българската азбука и вече могат да четат. В рамките на библиотечната седмица, на 10 май, за своето първо посещение, вече като грамотни ученици, дойдоха първокласниците от II СУ „Проф. Никола Маринов”. Водени от своите преподавателки г-жа Люба Колева и г-жа Живка Жекова, те разгледаха просторните зали, шарените детски книжки, списанията, игрите, компютрите. Научиха много и интересни неща за книгите и библиотеката. За да покажат, че вече са грамотни и заслужават да станат читатели, те четоха, рецитираха, отговаряха на въпроси, свързани с книгите и четенето. Като награда за своя труд получиха красиви разделители и читателски карти за 2017 г., които им дават право да посещават библиотеката, когато пожелаят.

Библиотекарите от Детски отдел посетиха ДГ №11 „Звънче”. Инициативата бе под наслов „Приказки и дяволии - 140 години от рождението на Елин Пелин”. В изнесения урок децата научиха за живота и творчеството на писателя, запознаха се с много книжки от фонда на библиотеката и четоха интересни приказки. Деца, преподаватели и библиотекари разговаряха за поуките от прочетеното - за приятелството, за смелостта, за силата на знанието. Децата поздравиха библиотекарите с песен и танц, посветени на предстоящия празник на буквите 24 май и им подариха красиви рисунки с образи на героите от произведенията на Елин Пелин.

За пореден път в библиотечната седмица беше осъществена инициативата „Библиотекар за един ден”. В тази проява ученици от училищата в града работят и управляват библиотеката за един ден. Идеята да прекарат дори само ден сред привлекателния свят на книгите много допада на младите хора. В началото на деня участниците получиха символичен трудов договор за назначаване на работа за един ден на „длъжност библиотекар” от „директора за 1 ден”, ученичката от 11 клас на ІІ СУ „Проф. Н. Маринов” - Атина Боян Филева. Както е записано в договора, трудовото възнаграждение за старанието им беше - безкористната и безвъзмездна любов на библиотечните специалисти. Младежите с ентусиазъм работиха през целия ден, изпълнявайки различни и специфични за всеки отдел задачи. Обслужваха старателно читателите, изготвиха витрини, табла, запознаха се с електронните ресурси на библиотеката, новата WEB базирана система „Мост през вековете”. С интерес участваха в импровизираната екскурзия в библиотеката. Изготвиха презентации, писаха есета по темата за бъдещето на библиотеките, за визията им през 21 век, които изгледахме и чухме заедно в края на работния ден. Споделиха, че са доволни от свършената работа, че денят им е преминал приятно и ползотворно, дал им е възможност да научат повече за професията на библиотекаря и библиотеката като цяло. Убедиха се лично в новата роля на съвременните  библиотеки – не само място за четене, а и центрове за информация, контакти, отдих, развлечения. Благодарности и грамота за участие получиха от директора на Регионална библиотека г-жа Росица Куцарова.

Подходящ финал на деня за участниците беше проявата „театър в библиотеката” с композиция по стихове на известни български поети „Градецът почти без име”, представен от участниците в театрална работилница „Театърът – сцена на живота“ при Второ СУ „Проф. Н. Маринов“ с ръководител г-жа Здравка Радева. Така, с настроението и актьорския си талант те допринесоха работния ден за младежите и всички присъстващи да завърши като хубав празник.Назад
Facebook
Работен календар
Септември 2021
ПВСЧПСН
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!