Новини


Кратка автобиография на А. Рачева – автор на сборника разкази „В търсене на щастието“

Новини >> Актуални новини
21 Nov 2023, 11:54:00

Кратка автобиография на

А. Рачева – автор на сборника разкази „В търсене на щастието“ 

 

През 1968-а година Анелия Рачева завършва Първа езикова гимназия - Варна, специалност руски език, а през 1973-а година завършва ВМЕИ – Варна, специалност „Автоматизация на производството“. Работи за кратко в структурата на ГК на ДКМС - Варна, след което заминава за град Козлодуй, за да отработи разпределението си  като инженер в Атомната електроцентрала. Остава в Козлодуй 5 години. 

 

През 1977-а година тя се връща във Варна и постъпва на работа като програмист  в Териториалния изчислителен център – Варна (по-късно клон на „Информационно обслужване“ АД). Като програмист и като проектант на Информационни системи, тя работи по създаването на Автоматизирани системи за управление за различни варненски предприятия, на големи ЕИМ, на мини ЕИМ и по-късно на персонални компютри.

 

От 1993-а година А. Рачева ръководи работата по създаването на програмна система, която да обхваща дейностите в съдилищата. „Съдебната система“ се внедрява успешно поетапно във всички Варненски съдилища и в много съдилища на страната. След 2002-а година, работи като проектант и ръководител на разработки от най-различен характер, включително свързани с „прохождащото“ „Електронно правителство“, с разработването и внедряването на „Информационната система за Местни данъци и такси“  и много други.

 

В края на 2010-а година А. Рачева се пенсионира. Веднага след това прави първите си опити да пише. Но тя не харесва първите си разкази. Пише по-скоро, за да сподели с „белия лист“ спомени, впечатления от събития, преживявания.

 

През 2020-а година, тя преживява силен стрес,  предизвикан от неспособността да вземе адекватно решение във важен момент от живота си. За да преодолее разочарованието от самата себе си, тя решава да се заеме  сериозно с писане. Единствено в писането тя вижда възможност да се справи с трудния момент. Следва дълъг период на подготовка - период на усилено четене и писане.  През 2022-а година се появяват първите разкази и пътеписи, които вече ѝ харесват, а и повечето хора, на които ги предоставя за четене, считат за интересни. По-късно, в края на 2022-а година, решава да избере най-добрите си произведения и да ги издаде. Така, през месец май 2023-а година излиза от печат сборникът разкази „В търсене на щастието“.

 Назад

Коментари

няма налични

Добави коментар
Facebook
Работен календар
Юни 2024
ПВСЧПСН
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!