Новини


Госпожа Ботева е наша землячка, учителка по професия, години наред работила в Гърция

Новини >> Архив 2016 г.
18 Nov 2016, 08:02:00

На 9 ноември библиотеката беше домакин на литературна среща с Донка Ботева, посветена на емигрантския живот на българите в чужбина. Г-жа Ботева е наша землячка, учителка по професия, години наред работила в Гърция. Именно там е поставила началото на творческата си дейност. Писала е поезия, проза, публикувала е много статии в периодични издания в България и чужбина. Автор на книгите „През облаците слънце” - издадена в Гърция, „Ти, броднице злочеста” и „С мастилото на сърцето”. Много от  творбите й са посветени на нелеката участ в миналото и днес на жената-майка, на българката въобще, принудена в много случаи от различни обстоятелства да изкарва прехраната далеч от семейство и Родина. Други пък са пропити с носталгията на емигранта, с обичта и преклонението му към България с нейната история и настояще. Водещ на събитието, което предизвика голям интерес сред гражданството и медиите, беше Величка Владимирова. Фоайето на втория етаж на библиотеката се оказа тясно за желаещите да се срещнат и поговорят с г-жа Ботева. Атмосферата беше наситена с топлота и положителни емоции. Стихотворения и откъси от разкази прочетоха нейни бивши ученици, почитатели на творчеството й. Хубави слова за творбите й и самата нея споделиха приятели, колеги, познати.

Стана ясно, че чрез статиите си в пресата за различни проблеми, събития, годишнини, г-жа Ботева е помагала за поддържането на бодрия дух, вяра и оптимизъм на работилите заедно с нея в Гърция. Голяма част от тях изразиха благодарността си с думи и цветя.

Приятна изненада за авторката беше трогателното писмо с ласкави отзиви от издателката на в. „България днес” в гр. Атина – Николина Кадийска.

Поздрави за г-жа Ботева и всички присъстващи изпълниха деца от музикална школа „New Voices” с ръководител Десислава Станкова.

Повечето от посетителите получиха подарък - книга с автограф.       Назад
Facebook
Работен календар
Юни 2024
ПВСЧПСН
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!