Новини


„Докосване до Русия”

Новини >> Архив 2016 г.
06 Dec 2016, 12:54:00

На 30 ноември в библиотеката се проведе литературно-музикална вечер под надслов „Докосване до Русия”. Въпреки студеното време, фоайето на библиотеката събра много гости, участници в инициативата, медии. Идеята на проявата беше накратко да се докоснем до историята, културата, литературата, архитектурата на тази красива и необятна страна. Събитието имаше познавателен и развлекателен характер. Стана дума за писмото на Татяна, копненията на Есенин, за Толстоевата Анна, за музиката на Чайковски, Висоцки, за акцията „Безсмъртен полк”. Виртуално, с помощта на техниката, успяхме да се пренесем за малко в тази забележителна страна. Видяхме презентация, видеоклипове по темата, изгледахме филм за 7-те чудеса на Русия. Чухме две есета - „Звукът на войната” на Захари Свиленов и „Богатството на Русия” на Недялка Стоичкова от второ средно училище „Проф. Н.Маринов”. А от Димо Русев от същото училище, с  любопитство научихме, че много от традициите, празниците, поради общия ни славянския корен, са подобни за двата народа - например обичаят Масленица в Русия и Сирни заговезни в България. Веселка Недялкова, поредната ученичка от това училище, спечелила с реферат за войната първа награда в националния конкурс „Заедно в 21 век”, ни разказа за 5 дневната си екскурзия във впечатляващия и уникален град Москва. Михаела, Бусе и Дилек от балетна формация „Търговище” ни потопиха в магията на балетното изкуство с красивия танц - „Нашата кукла”, а Елена и Сердар с „Валенки”. Да се насладим на руското песенно творчество ни помогнаха две малки грации – Елена Добрева с песента „Свободная птица”, Мелда-Наз Зекериева с „А мне бы петь и танцевать” и чаровният Никола Ненков с „Позови меня”. Всички те от музикална школа „New Voices”.

Различната възраст на хората, присъстващи на събитието, не беше пречка с еднакво удоволствие да се докоснат до духовните ценности, история, традиции, красоти на Русия.

 Назад
Facebook
Работен календар
Юни 2024
ПВСЧПСН
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!