Новини


"Панаир на знанията" в Регионална библиотека "Петър Стъпов" - Търговище

Новини >> Покани, конкурси
18 May 2021, 11:00:00
На 13 май 2021 г. Регионална библиотека "Петър Стъпов" - Търговище беше домакин на първото по рода си образователно мероприятие "Панаир на знанията".
Участие в събитието взеха най-любознателните деца от III клас на I ОУ " Христо Ботев", с класни ръководители г-жа Таскова, г-жа Стойкова, г-жа Доманова и г-жа Димитрова. Техните знания и артистизъм оценява панаирна комисия от джумалии в състав: г-жа Христалина Халачева - секретар на Община Търговище; г-жа Магдалена Жечева - директор на Регионален исторически музей - Търговище; г-жа Галина Кръстева - секретар на ОНЧ ''Напредък - 1864''; г-жа Петя Колева - фирма "Гласко" ООД, гр. Търговище - спомоществовател на събитието; г-жа Бисра Ахмедова - фирма “Терснаб-Търговище” ЕООД - производители на локум и халва и дарители на събитието. Извън комисията е фирма "Енорис", гр. Търговище - спомоществователи на събитието.
Връщайки се назад във времето, в годините на Ескиджумайският панаир, имахме възможност да се потопим в една атмосфера на красиви и богати дюкяни, традиционни занаяти, изкусително вкусни стоки от майстори еснафи, които продаваха продукцията си. Задавайки въпроси на малките участници, научихме за традициите в производството на някои от най-обичаните десерти, като халва, локум и боза; припомнихме си остарели думи, които все още се използват като нарицателни в българският език и свързани с панаира - ока, аршин, кепенци; научихме за историята на панаира и за неговият символ - петлето. Получените знания обогатиха както децата, така и присъстващите гости на събитието. Цялостното усещане на "Панаир на знанията" беше на ведрина, лъчезарност, гордост от познанията на децата и щастие, което се четеше в очите на всички. Сред усмивки и закачки дойде и любимата част на малчуганите - почерпката с локум и халва, захарни петлета, близалки, захарен памук, ябълки, целувки и семки, боза и шербет, любезно дарени от колеги и дарители.
В края на нашето мероприятие раздадохме Грамоти на всички деца за участието им в нашият "Панаир на знанията". А, за да е завършен подаръка, всички участници получиха бисквити с логото на панаира - шарено петле.
Да ви е шекерено, деца и пораснали такива! Благодарим за чудесното представяне! Благодарим за помощта на всички, включили се!
До нови срещи!

 Назад

Коментари

няма налични

Добави коментар
Facebook
Работен календар
Септември 2021
ПВСЧПСН
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!