Новини


Новини >> Архив 2013 г.
Коледна работилницa - изработване на традиционна българска сурвачка

На 19.12.2013 г. в Детския отдел на Регионална библиотека „Петър Стъпов” се проведе поредната за годината творческа работилница – този път Коледна.

 
„Зелена детска академия” - обновената зала в Дeтския отдел на Регионална библиотека „Петър Стъпов”

На 16.12.2013 г. тържествено бе открита обновената зала в Дeтския отдел на Регионална библиотека „Петър Стъпов”, в която малките читатели могат да играят, учат и общуват.                                                                                                                    

 
Коледна изложба-базар на произведения на приложните изкуства в арт галерията на библиотеката

На 9 декември 2013 г. в арт галерията на Регионална библиотека „Петър Стъпов” беше открита Коледна изложба-базар на произведения на приложните изкуства.

 
Висше образование в САЩ - уебинар „Съвети за успешни блогове”

Днес Регионална библиотека "Петър Стъпов" в партньорство с българо-американската комисия за образователен обмен, организираха Уебинар „Съвети за успешни блогове”.

 
 
На 21 ноември 2013 г. беше отбелязан Денят на християнското семейство и православната християнска младеж

На 21 ноември 2013 г. в Регионална библиотека „Петър Стъпов” беше отбелязан Денят на християнското семейство и православната християнска младеж. На този ден българската православна църква почита празника Въведение на Божията майка в храма. То символизира въвеждането на детето в лоното на християнската църква и вярата – духовното задължение на всеки родител.

На събитието присъства Стефка Петрова, богослов и дългогодишен ръководител на Неделното училище към храм „Успение Пресветия Богородици”. Тя ни запозна с историята и символното значение на този светъл християнски празник, който от 1929 г. официално присъства в църковния календар.

    Многобройната и разнородна по възраст аудитория се наслади на жизнерадостните изпълнения на пенсионери от клубовете в града, сред които имаше и автори на стихове, съответващи на темите за човешките ценности, дома, семейството и вярата.

 Бурни аплодисменти заслужиха и най-младите участници от музикална школа „New Voices”, които са сигурен залог за това, че расте трудолюбиво и отговорно поколение, което ще продължи утвърдените християнски традиции.

 

 
Урок по родолюбие „Искра любородна” по повод – 1 ноември – Ден на народните будители и 180 г. от рождението на Добри Войников

На 30 октомври 2013 г. в Регионална библиотека „Петър Стъпов” се проведе урок по родолюбие „Искра любородна” по два повода – 1 ноември – Ден на народните будители и 180 г. от рождението на Добри Войников. Инициативата беше осъществена в партньорство с част от екипа на ІІ СОУ „Проф. Н. Маринов” и техни даровити възпитаници. Фоайето на библиотеката се преизпълни с желаещи да присъстват на урока - ученици, учители, гости от инспектората на МОН, Общински съвет, пенсионерски клуб на учителите, медии. В изчерпателна, но стегната презентация учениците представиха с любов и преклонение голяма част от най-известните будители от недалечното ни минало. Чухме талантливо написани есета и стихотворения, посветени на 1 ноември. Звучаха възрожденски песни, чудесни изпълнения на пиано, кларинет и цигулки. Публиката бурно аплодира участниците в клуб „Театър” към училището, които представиха епизод от най-известната комедия на основоположника на българския театър и първи български режисьор Д. Войников - „Криворазбраната цивилизация”.

Народните будители вдъхват надежда у народа ни, че и „ний сме дали нещо на света”. Днес ги почитаме, защото им дължим съхранението си като народ с минало и потенциал за бъдеще. Примерът им трябва да ни води в ежедневните мисли и дела, за да можем, всички ние – хората на знанието и духовността, смело да се наречем съвременни будители.

 
Състоя се среща с членове и доброволци, работещи за каузата на Български Червен кръст, по повод 135 годишнина от учредяване на организацията

На 24 октомври 2013 г. в Регионална библиотека „Петър Стъпов” се състоя среща с членове и доброволци, работещи за каузата на Български Червен кръст. Поводът бе 135-та годишнина от учредяване на организацията. Проявата се осъществи съвместно с членовете на Секретариата, доброволци от Областния съвет и Младежкия Червен кръст в Търговище. На събитието присъстваха - един от ветераните на движението и  дългогодишен председател на Търговищката областна организация д-р Анастас Железов, настоящият председател д-р Цв. Димитрова, гости, членове на пенсионерски клубове, доброволци, граждани.

Имахме възможност да видим филм и презентация за историята, основните цели и принципи на организацията, за всеотдайния, благороден и безкористен труд на хилядите членове и доброволци, за стотиците хуманитарни акции, проблемите, успехите.

Станка Колева - от дълги години доброволка в Търговищкия Червен кръст, разказа за ролята и дейностите на Областния съвет на БЧК, където влага своите знания, умения и до днес. Нина Андреева от Пенсионерски клуб на учителите „П. Р. Славейков”, включени в проект „Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и лобиране за техните права”, сподели впечатления за инициативите на клуба в това отношение и наскоро проведената конференция по повод 10 г. от стартирането на проекта.

Заслужените поздрави към хората работещи за високо хуманните каузи на Червения кръст, изпълнени от вокална група „Пъстра китка” при ІІ СОУ „Проф. Н. Маринов” с ръководител г-жа Р. Милкова, повишиха емоционалния заряд на празника.

 

 
Юбилейна изложба на художничката Павлина Белева

 

На 9 октомври 2013 г. в арт галерията на Регионална библиотека „Петър Стъпов” беше открита юбилейна изложба на художничката Павлина Белева. На събитието присъстваха роднини, приятели, колеги, ученици на авторката, ценители и любители на този вид изкуство, медии. Всички те имаха възможност да се насладят на изящни картини – акварел, живопис с маслени бои, компютърна графика - малка част от многото произведения на художничката. Заслужен интерес предизвика един не толкова традиционен стил в изобразителното изкуство – стъкло пластиката, на който г-жа Белева е отдала десетина от творческите си години. Всяка творба е уникална, създадена с голямо вдъхновение, любов, търпение и усет за красота на формите. Запомнящи са и имената им – „Обелиск на българите” „Лято”, „Пеперуда”, „Съкровище”, „Конфликт”, „Миг от времето”, „Музика”, и др.

Експонатите в изложбата носят много светлина, предизвикват красиви емоции и духовна наслада.

Можете да посетите впечатляващата изложба на г-жа Павлина Белева до края на месец октомври.

 

 
Изложба на умалени модели на автомобили

На 30 септември 2013 г. в арт галерията на Регионална библиотека „Петър Стъпов” беше открита изложба умалени модели на автомобили. Идеята е на членовете на Търговищкия клуб „Автомодели”, чието хоби е колекционирането на тези уникални автомобилчета. Поводът за организирането й бе 100 годишнината от създаване на Български шофьорски съюз. Събитието предизвика голям интерес у присъстващите любители, споделящи същата страст, приятели, близки, медии.Посетителите имаха възможност да видят най-различни марки коли, от първите модели до съвременните им еквиваленти – Форд, Ситроен, Рено, Москвич, голяма колекция пожарникарски автомобилчета. За любознателните малчугани в един от дните на изложбата беше организирана работилница по автомоделизъм.Едноседмичният „престой” на количките в библиотеката се оказа недостатъчен за всички, които искаха да ги видят – от дечица в детската градина до пенсионери. Участниците в клуба обещаха още изяви с нови попълнения в колекциите си.

 
Представяне книгата на проф. Иван Стоянов „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”

На 20 юни Регионална библиотека „Петър Стъпов” беше домакин на среща по повод представяне книгата на проф. Иван Стоянов „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”. Авторът е известен изследовател и  преподавател по история на Българското Възраждане във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Събитието предизвика интереса на колеги, музейни работници, учители по история и въобще хора, интересуващи се от живота и делото на Апостола. Книгата е посветена на 175-годишнината от рождението на Левски. Тя не е цялостно биографично изследване, а опит за изясняване на някои спорни, неверни или нерешени проблеми за възгледите, дейността и живота на Васил Левски. С факти и автентични документи, авторът обяснява как се раждат митовете за него, оборва някои от наложилите се клишета в мненията и недоказани във времето твърдения. Присъстващите на срещата бяха очаровани от факта, че г-н Стоянов освен вещ изследовател на историята ни, е и много увлекателен разказвач. Той ни ”разказа” книгата накратко, но по такъв начин, че добихме представа не само главно за какво става въпрос, а останахме с усещането за вече добре познат по съдържание труд. Чрез страниците на своята книга проф. Стоянов прави читателите съпричастни на вълнуващите го въпроси не само като преподавател и изследовател на Възраждането, но и като българин - родолюбец.

 
 
Facebook
Работен календар
Април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!